• Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra
  • Festőállvány Manufaktúra

Garancia

HASZNÁLATI-KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

Festőállványokhoz, rajzbakokhoz, egyéb fából készült művészkellékekhez

Elhelyezés:

A fa természetes anyag, ezért a belőle készült állvány mindig is egyedi lesz. Az erezet és a bütykök a fa természetes velejárói, ezért nincs két tökéletesen egyforma, fából készült állvány. A fa állandóan változik, ezért a belőle készült állványok színe és szerkezete is módosul az egész élettartamuk alatt. Sok fafajtánál az első időszakokban figyelhető meg jelentős színbeli változás. Ezt a folyamatot úgy lassíthatja le, hogy óvja állványát a napfénytől és a páratartalom változásaitól.

A páratartalom változásával a tömör fa is változik. Például: a rajzbak ülőfelülete egyenetlenné vagy enyhén hajlottá válhat, ez különösen a fenyőre igaz. A tölgyön és a bükkön csillag alakú repedések alakulhatnak ki az erezet között. Ezeknek a repedéseknek nincs hatása az élettartamra. A tömör, kezeletlen fát lélegezni kell hagyni, ezáltal a szoba páratartalmához tud igazodni. Soha ne fedje le a tömörfa állványát nem légáteresztő anyaggal 12 óránál hosszabb időre! Ha a fa nem lélegzik, meg fog repedezni. Ez különösen a tömör bükkből készült alkatrészekre igaz. A szabályosan kezelt és kiszárított fát általában 30%-tól 60%-ig terjedő relatív páratartalomra készítik. A relatív páratartalmat hygrométerrel mérik. A fa állványokat, rajzbakokat nem szabad ingadozó páratartalmú szobákban tartani, mivel a fa alkalmazkodik a körülményekhez és ez tönkre is teheti. Kerülje a fűtetlen épületekben való tárolást! Védje az állványt a radiátorokból vagy más helyről származó hőtől! A fűtőtesttől, hősugárzótól kb. 1 méter távolság betartása javasolt! Beltéri állványát soha ne használja a kertben vagy a teraszon!

Használat:

Kérjük, az állványokat csak a rendeltetésüknek megfelelően használják! Ne terhelje túl az állványok polcát! A műtermi festőállványok maximális terhelhetősége 20 kg, a stúdió festőállványoké 15 kg, a tábori festőállványoké 5 kg, a rajzbakoké pedig 100 kg. Az egyedileg gyártott, megerősített műtermi festőállványok teherbírása eltérhet az előzőektől.   

 

Tisztítás:

Kezeletlen felületek

Tiszta és száraz pamut anyaggal törölje le. A szennyeződött felületet ¼ deciliter szappanpehely és 1 liter forró víz keverékével lehet letörölni. Várja meg míg langyos nem lesz. Soha ne használjon lágy szappant! A szappan darabkákat azonnal törölje le egy tiszta, száraz ruhával. A szappan segíteni fog a fa megóvásában.

A natúr fa nem lehet sokáig nedves, ezért azonnal szárazra kell törölni.

Az alapos tisztítást egy lágy kefével is el lehet végezni és ne feledje az azonnali törlést. Azok a zsírfoltok, melyek ezzel a kezeléssel nem tűnnek el, nafta használatával könnyedén eltávolíthatók. A kezelés után a fa rostjai enyhén megduzzadhatnak. Szálirányban dörzsölje át a felületet igen finom dörzspapírral. Ne használjon fémdörzsölőt, mert az rozsdafoltokat okozhat. A szabadban használt nemes fából készült állványokat faápoló olajjal vagy más ápoló anyaggal kezelve óvhatjuk meg.

Lakkozott felületek

Használjon tiszta, száraz vagy tiszta vízben kiöblített, kicsavart ruhát. A legtöbb lakkozó anyag kezelhető szappannal és enyhe tisztító szerekkel. A mattá vált felületeket kezelje jó minőségű fényezőanyaggal. Kövesse a használati utasítást. Ne használjon szilikont tartalmazó szereket!

Olajjal kezelt felületek

Használjon tiszta, száraz vagy szappanos/enyhe mosószeres vízbe áztatott, jól kicsavart ruhát, utána azonnal törölje le. Ha a felület halványulni kezd, a fa típusától függően olajjal lehet ápolni (lenolaj, brazil rózsafaolaj, stb.). Amennyiben szükségessé válik a dörzspapírral való kezelés, az enyhén olajos felületet szálirányban dörzsölje át. Használjon 320-as nedves-dörzspapírt. Az olajos ruhák tűzveszélyesek! Tegye őket légmentesen záró edénybe vagy nedvesítse be őket és használat után dobja ki!

Az állványok, rajzbakok, egyéb fából készült művészkellékek nem megfelelő kezeléséből adódó sérüléséért és megrövidült élettartamáért a vásárlót terheli a felelősség. A véletlenszerűen felmerülő problémákra megoldást találhat ebben az útmutatóban. További információért kérjük, forduljon a kereskedőhöz.

Állványaink, rajzbakjaink elsősorban beltéri használatra javasoltak, szélsőséges klimatikus környezetben károsodnak, ezekre a károsodásokra a jótállás nem vonatkozik. A használati-kezelési útmutatótól eltérő használat a jótállás megszűnését vonja maga után!

 

Letölthető verzió:

hasznalati-utmutato_festoallvanyokhoz_rajzbakokhoz.doc

Kapcsolat

Üzemeltető:

Naturart Bt.

Székhely:

2225 Üllő, Vadvirág u. 43.

Cégjegyzékszám:

13-06-068814

Adószám:

25189397-1-13

Számlaszám:

65100046-11400521 (Pátria)

Telefon:

0670/575-2907

E-mail:

festoallvany@muveszkellekek.hu